icoon-schone-lucht-banner

Schone lucht
Energie & Biomassa

Luchtwasser in de energie en biomassa industrie

Air Solutions Holland zorgt ervoor dat geurcomponenten die vrijkomen bij allerlei technische processen met behulp van een chemische wasser weer geneutraliseerd worden. Het opwekken van duurzame energie waarbij vaak biomassa wordt verbrand of vergist creëert vaak veel van dit soort geurproblemen. Een luchtwasser ook wel scrubber genoemd is een reinigingsinstallatie waarin de luchtstroom in intensief contact gebracht wordt met een wasvloeistof. Het doel van dit soort installaties is om de geurcomponenten (vaak gasvormige deeltjes die niet met een filter te scheiden zijn) met een chemische reactie uit deze luchtstroom te laten reageren en zo naar de wasvloeistof te laten overgaan. Air Solutions scrubbers worden daarom vaak als emissiebeperkende techniek bij zeer veel gasvormige emissies toegepast.

De mate waarin gasvormige componenten over kunnen gaan naar de vloeistoffase is afhankelijk van de oplosbaarheid van deze componenten in de wasvloeistof, hierbij speelt ook temperatuur vaak nog een grote rol. Door chemicaliën aan de wasvloeistof toe te voegen worden de schadelijke componenten omgezet in andere stoffen, die uiteindelijk weer gemakkelijker oplossen in de vloeistof. Toevoeging van chemicaliën die met de te absorberen gassen kunnen reageren zorgen er dus voor dat de efficiency van de wasser aanzienlijk wordt vergroot. Naast water (natte wassers) worden ook organische vloeistoffen als absorptiemiddel gebruikt om de in de vloeistof opgeloste gassen om te zetten of te neutraliseren.

In de praktijk bestaat een luchtwasser uit drie onderdelen: een contactoppervlak voor stofuitwisseling, een druppelvanger en een recirculatietank met pomp. In de meeste gevallen reageren de gasvormige verontreinigingen tot een zout, welke gemakkelijk oplossen in water. Vanwege deze zoutvorming worden alle Air Solutions luchtwassers uit industrieel kunststof vervaardigd (HDPE, PP en PVDF). Het restproduct van een luchtwasser is dus vaak een zoutoplossing, deze wordt geloosd of ingedampt voor hergebruik.

Air Solutions Holland heeft ervaring met zure, basische en geur gaswassers in de energie en biomassa industrie, voor meer informatie klik op de bovenstaande buttons.

Keurmerken: